Tepung pelita adalah kuih yang disukai semasa berbuka...
asalkan tidak basi... macamana rupa pun takper...
asalkan rasa macam tepung pelita...
Tepung pelita merupakan pada asasnya dibuat daripada santan dan tepung beras dan dimasak dalam bekas yang diperbuat dari daun pisang. Ditengah-tengahnya pula diisi dengan air gula yang menjadikannya rasa lemak manis. Ia mudah rosak dan tidak tahan lama.
Pada asasnya tepung pelita terdiri daripada dua bahagian, iaitu bahagian atas atau dikenali sebagai kepala, lembut dan dibuat daripada santan dan bewarna putih. Bahagian bawahnya pula dibuat dari tepung beras dan biasanya bewarna kehijauan dan lebih keras sedikit dari bahagian kepala tetapi masih dibuat lembut.
ceh copy paste macam tau masak jer...
bazaar Shah Alam harga tepung pelita RM2 for 5 biji...
kat Wakaf Bahru RM2 for 6 biji...
Shah Alam punya tepung pelita sangat mengecewakan...
bahagian bawah cerah jer... tak hijau dan tak rasa pandan...
hukhukhuk... kecewa...
so bila jumpa tepung pelita sedap kat kampung
memang abis makan sorang jer la...
sorry... hihihiii...
smooth and silky jer masuk kerongkong...
lemak manis menjilat sudu...
(^_^)
hehehee... dah nak abis Ramadhan baru nak bercerita pasal
My Ramadhan...
No comments:
Post a Comment